E-NUMMERS: FRIEND OR FOE?

The_Big_Fat_Enumber_Issue
Een beetje kennis wat betreft de mysterieuze E-nummers kan geen kwaad.

Mmm…zo intens lekker die flinterdunne rozemarijncracker met perfect gerijpte avocado, malse, sappige kipfiletplakjes, heerlijk waterige komkommerschijven en om het af te maken: een paar dotjes mayonaise, peper en zout. Wat een genot. Terwijl je na je eerste paar hapjes hemel een slokje drinken neemt, vallen je ogen op de kipfiletverpakking. Voor je het weet (omdat je toch niks beter te doen hebt) ben je de achterkant aan het bestuderen. Veel meer informatie dan “bevat 100% kip” en de confrontatie dat mannen meer calorieën tot zich kunnen nemen kan er niet op staan toch? Dit is precies wat ik een paar dagen geleden deed; een zwarte dag in mijn cracker-kipfilet-genottijdslijn toen ik las dat er geen 100, maar 97% kip op het etiket stond. Stabilisatoren, emulgators, ik weet niet meer wat erin zat, maar het was een game changing moment.

We zijn die cryptische etiketten van onze voedselwaren inmiddels zo gewend, maar iets in mijn brein kan het niet accepteren dat een klein percentage van die plakjes kipfilet geen kip is, maar een ondefineerbaar stofje gemaakt in één of ander lab. Ik wil 100% kip op mijn cracker, maar ik realiseer me ook dat deze, de mayonaise en misschien zelfs mijn avocado niet 100% zichzelf zijn. Dus hoe gaat mijn leven er van nu af aan uitzien? De Sherlock Holmes uithangen in de supermarkt speurend naar E-nummers om erachter te komen dat ik de producten die ik jaren met liefde koop links moet laten liggen en mijn eigen gewassen moet gaan groeien, kippen moet nemen, een schaap en de hele dag door steviablaadjes kauwen. Voordat ik het zover laat komen, ga ik toch maar even op onderzoek uit: WAT zijn E-nummers precies en HOE schadelijk zijn ze?

We weten dat E-nummers toevoegingen zijn om de eigenschappen van ons eten te verbeteren zoals bijvoorbeeld de houdbaarheid(conservatieven), de kleur (kleurstoffen) of de smaak (smaakversterkers). Je blikje tonijn of pot mayo mag door alle toevoegingen wel langer in stand blijven, maar ik dan? Wordt mijn levenslijn ook verlengd?

Volgens het voedingscentrum zijn alle E-nummers volgens de richtlijnen van de Europese Unie veilig. Mij maak je alleen niet wijs dat elke ‘stabilisator’ of ‘gehydrolyseerd plantaardig eiwit’ (say what?!) 100% bedoeld is om een reisje te maken door mijn darmen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde E-nummers die alleen de stalen magen onder ons kunnen verteren en ik met mijn spastische darmstruggles beter kan vermijden?

The_Big_Fat_Enumber_Issue_2

Zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten eten zou je denken. Toch jammer een kip in mijn ogen een natuurlijk product is. Hoe bewust je je boodschappen ook doet, is er altijd een grote kans dat de hamburger van je favo hamburgertent 1 grote dansende E-nummer is. Ooit gehoord van de 14 jaar oude McDonald’s hamburger? Een man in Amerika bewaarde de hamburger en kwam deed de shokerende ontdekking dat deze er na jaren er nog precies hetzelfde uitziet.

If it is on the Internet, it’s true…toch?

Ik, net als veel anderen, heb een haat-liefderelatie met eten en het laatste wat ik wil is dat dit meer gaat neigen naar een haatrelatie. Er zijn al genoeg dingen waar we op moeten letten en als je met elke hap die je neemt je moet afvragen hoeveel suikers, vetten, calorieën en ook nog E-nummers er op je vork zitten, dan blijft er van genieten weinig over. Wat kan ik dan nog wel eten? Misschien wil je helemaal niet weten dat rode kleur van M&M’s afkomstig is van gestampte schildluizen. Ja, ik had er ook moeite mee, maar het is een betere smoes in gezelschap om deze duiveltjes af te wijzen in plaats van de bekende “ik ben aan de lijn” en een killer methode om het vieze gezicht van je schoonmoeder vast te leggen als ze net een handje naar binnen heeft gewerkt.

Een beetje kennis wat betreft de mysterieuze E-nummers kan geen kwaad. Op deze website zie je een overzicht van alle E-nummers met een kleurcodering van hoe schadelijk ze (eventueel) zijn. Zo is E-300 gewoon een ander woord voor vitamine C, maar blijkt E-320 gewonnen te worden uit petroleum. Niet echt een geruststellend idee, toch? Er bestaan zelfs apps zoals Etikettenwijzer en E-nummers voor als je altijd een overzicht op zak wilt hebben. Al jaren adviseert mijn vriendin Merel mij om vlees bij de slager te halen en ik denk dat dat nu eindelijk doorgedrongen is. Dus wat ik mezelf en jullie mee wil geven: steun je lokale slager of ga naar de markt. Het is beter voor het milieu, misschien niet altijd beter voor je portemonnee, maar vooral beter voor jou, healthwise én tastewise.

Happy Sunday!

 

Wees de eerste om een reactie achter te laten

Geef een reactie